Door het specifieke (micro)klimaat van Sauternes ondergaan de druiven de zogenoemde nobele rotting (veroorzaakt door de schimmel Botrytis cinerea). Hierdoor krijgt de wijn een unieke zoetheid, maar is het rendement in termen van opbrengst uitzonderlijk laag (het vocht uit de druiven gaat namelijk vrijwel geheel verloren).
Deze wijn heeft elegantie en finesse van een ongekende kwaliteit. In het glas heeft de Yquem een prachtige gouden kleur. De wijn heeft een uitzonderlijk zoete neus van honingzoete tropische vruchten, perziken, kokos, en abrikozen. Hoge kwaliteit waarbij het eiken subtiel maar geweldig is geïntegreerd. De wijn heeft een enorm smaak-palet met lagen van intens rijp botrytis-getint, uitzonderlijk zoet fruit. De top onder de dessertwijnen.
Het Château d'Yquem wordt beschouwd als de beste kelder Sauternes en meer in het algemeen als een van de beste gebieden ter wereld.
Daar worden zoete witte wijnen geproduceerd uit trossen die aangetast zijn door de zeer gewilde "nobele rot".
Zijn wijngaard is de enige die in heel Sauternes gekwalificeerd is als Premier Cru Supérieur .
De wijngaard van Château d'Yquem ligt tussenSauternes en Farges , op bergachtig terrein. Het beslaat in totaal 113 hectare, waarvan meestal slechts 100 hectare wordt gevinifieerd. De bodems bestaan voornamelijk uit grind, hoewel sommige percelen op meer kleiachtige bodems liggen.
De oogst gebeurt in fasen, om alleen de druiven te oogsten die zijn aangetast door "nobele rot" veroorzaakt door de positieve effecten van de Botrytis-schimmel.
Na de oogst worden de druiven gebruikt om Château d'Yquem te producerenworden in minder dan een uur naar de kelder getransporteerd, waar ze 3 tot 4 keer worden geperst om de maximale hoeveelheid suikers en most te extraheren. De druiven gisten vervolgens in vaten voor een periode van 2 tot 6 weken. De fermentatie stopt pas als de alcohol en het suikergehalte in het medium de gisten niet langer laten werken. De wijn rijpt vervolgens 6 tot 8 maanden in vaten. Vervolgens worden de beste vaten geselecteerd, die nog eens 20 maanden rijpen en die het mogelijk maken om Château d'Yquem te ontwikkelen . Ten slotte wordt de wijn gebotteld in de derde winter na de oogst.