Vintage Ports vertegenwoordigen de beste producten van een enkel uitzonderlijk jaar. In tegenstelling tot Ports die op hout rijpen, zullen Vintage Ports tientallen jaren op fles blijven rijpen en verbeteren, waarbij hun karakter de stempel draagt van zowel wijngaard als wijnmaker.
Een rode draad door de geschiedenis van Fonseca is de nauwe betrokkenheid van de familie bij het maken van de Vintage Ports van het bedrijf. Gedurende de 20e eeuw werd het maken van Fonseca Vintage Ports gecontroleerd door slechts vier familieleden, Frank, Dorothy, Bruce en David Guimaraens en dit heeft ertoe bijgedragen dat Fonseca een van de meest stilistisch consistente Vintage Port-producenten is geworden.
De Vintage Ports van het bedrijf worden getrokken uit de eigen quinta's of landgoederen: Cruzeiro en Santo António in de Pinhão-vallei, die al 100 jaar bijdragen aan de Vintage Port-melange van het bedrijf, evenals het eigendom van Panascal in de Távora-vallei. Fonseca is uniek onder de Porthuizen door drie verschillende soorten Vintage Port te maken.
Fonseca Vintage Ports worden alleen vrijgegeven wanneer een jaar uitstekende wijnen oplevert met potentieel voor langdurige veroudering. Deze klassieke Vintage Ports zijn een blend van wijnen uit Cruzeiro, Santo António en Panascal. Cruzeiro draagt ??bij aan geconcentreerde smaken van zwart fruit en stevige tannine 'grip'. Panascal voegt een weelderige weelderige fruitigheid en een dichte fluweelachtige textuur toe. Ten slotte brengt Santo António complexiteit en levendigheid met zijn fijn geurende karakter en frisse zuren.
Hoewel ze jong kunnen worden genoten, zullen Fonseca Vintage Ports zich tientallen jaren op fles blijven verbeteren. Ze hebben het uithoudingsvermogen en het aromatische potentieel om meer dan honderd jaar mee te gaan. Ze trekken de hoogste scores en veilingprijzen aan en zijn niet alleen favoriet bij liefhebbers van goede wijn, maar ook bij verzamelaars en investeerders.*** ONDOORDRINGBARE INKTZWARTE KLEUR MET PAARSE HIGHLIGHTS. ZOALS OPMERKINGEN OVER HET JAAR
2009 zal de geschiedenis ingaan als een jaar van lage opbrengsten. Dit kwam deels door de geringe hoeveelheid fruit en ook door het effect van het zeer droge rijpingsseizoen. De kiemrust eindigde heel vroeg, met het uitbarsten van de knoppen in Pinhão in de eerste week van maart. Het rijpingsseizoen begon met relatief koel weer, dat gedurende juli aanhield, maar in augustus veranderde dit in intense hitte. Van juli tot en met de oogst in september viel er bijna geen regen. Deze hete, droge omstandigheden produceerden geconcentreerde most, rijk aan kleur, tannines en suiker, en begin september hadden de druiven de fenolische rijpheid bereikt.
Een vroege start van de oogst op de landgoederen van Fonseca zorgde ervoor dat de wijnen een goede zuurbalans hadden en overrijpheid werd vermeden.
PROEFNOTITIE
Ondoordringbare zwarte kleur. Een klassieke Fonseca-neus gedomineerd door een uitbundige, hedonistische fruitigheid, een krachtige geur van donkere, dichte bramen en zwarte bessen die langzaam een ??bedwelmende mix van kruidige en kruidige aroma's, verleidelijke tonen van koffie en cacao, hints van pruimen en wilde geuren van gumcistus vrijgeven. De dikke fluweelzachte tannines geven de wijn een wulpse dichtheid, die moeiteloos integreert met de weelderige infusie van bramenjam, donkere chocolade en zoethout die het gehemelte omhult. De tannines zijn ook aanwezig in de afdronk die bruist van de smaak van bramen en zwarte bessen.
OPMERKINGEN OVER HET JAAR
2009 zal de geschiedenis ingaan als een jaar van lage opbrengsten. Dit kwam deels door de geringe hoeveelheid fruit en ook door het effect van het zeer droge rijpingsseizoen. De kiemrust eindigde heel vroeg, met het uitbarsten van de knoppen in Pinhão in de eerste week van maart. Het rijpingsseizoen begon met relatief koel weer, dat gedurende juli aanhield, maar in augustus veranderde dit in intense hitte. Van juli tot en met de oogst in september viel er bijna geen regen. Deze hete, droge omstandigheden produceerden geconcentreerde most, rijk aan kleur, tannines en suiker, en begin september hadden de druiven de fenolische rijpheid bereikt.
Een vroege start van de oogst op de landgoederen van Fonseca zorgde ervoor dat de wijnen een goede zuurbalans hadden en overrijpheid werd vermeden.