Domaine Bernard Defaix Les Hauts de Milly Chablis licht van smaak met tonen van citroenschil, peer en krijtachtige mineraliteit in de afdronk.***Geroosterde zalm met nieuwe aardappelen, geroosterde of gegrilde forel, een decadente vistaart of een kabeljauw met peterseliesaus en eigenlijk alles met hollandaisesaus. Ook heerlijk bij canapés van gerookte zalm.***Chablis is ongetwijfeld één van de allerbekendste namen als we het over witte klassewijnen hebben. Geen enkel restaurant dat zich respecteert, kan het zich veroorloven om geen Chablis op zijn wijnkaart te hebben staan. Het is de meest noordelijk gelegen streek van de Bourgogne en aldus zeer onderhevig aan vorst tijdens de bloei van de wijnstok. Dat is niet verwonderlijk als U weet dat het qua weertype niet zo enorm veel verschilt van dat van ons, vrij grillig en onvoorspelbaar dus. Zoals alle witte Bourgogne-wijnen wordt ook Chablis gemaakt van de Chardonnay-druif. Zijn aparte smaak krijgt hij dankzij de bodem. Heel de streek is onderverdeeld in percelen die volgens hun kwaliteitsniveau één van de vier Chablis voortbrengen, een echte `terroir' wijn dus. In stijgende volgorde van kwaliteit noemen we ten eerste de `Petit Chablis', vooral afkomstig uit de zuidelijke en westelijke kant van de streek, ten tweede de `Chablis' zonder meer, ten derde de `Chablis 1e Cru' en ten vierde de 7 `Grand Crus'. Een Chablis geeft volle, rijke witte wijnen die U zeer goed kan schenken bij allerlei visgerechten. We ontdekten in Chablis een tijdje geleden een fantastisch familiaal wijndomein dat voortreffelijke wijnen maakt: Domaine Bernard Defaix. Als 4e generatie van een wijnbouwersfamilie vestigde Bernard Defaix zich in Chablis met slechts 2 hectare. Samen met zijn vrouw Monique heeft hij door jarenlang keihard werken percelen kunnen bijkopen op de beste plaatsjes. Het domein is dankzij die noeste arbeid vandaag 26 hectare groot en wordt geleid door de 2 zonen, Didier en Sylvain. Ze besteden enorm veel aandacht aan het zo natuurlijk mogelijk werken met een minimaal gebruik van producten in de wijngaard. Dit zeer grote respect voor de natuur en het steeds blijven zoeken naar nieuwe en betere methoden om nog hoogstaandere wijnen te kunnen maken, verzekert het domein van een mooie toekomst. De ervaren vader Bernard houdt nog altijd een oogje in het zeil en staat zijn zonen met raad en daad bij waar nodig. We proefden bij hen deze uitmuntende Chablis, afkomstig van een perceel van 12 hectare in het hart van de Chabliswijngaard. Hij kreeg geen vatrijping om de typiciteit en het fruit maximaal te behouden. Het is een echte Chablis met veel frisheid en karakter en een mooie lange afdronk met een mineralige toets die hij te danken heeft aan de zeer specifieke ondergrond hier. U kan hem nu al drinken of nog wat bewaren tot uiterlijk zijn vijfde of zesde jaar. Schenk hem op ongeveer 10 graden bij gebraden kip of ander wit vlees, allerlei warme of koude visgerechten, scampi's, garnalen, kreeft, krab, oesters of zeeduivel. Een heel knappe Chablis, een aanrader!